ifa Kültürlerarası Diyalog Ödülü Osman Kavala'ya verildi

10 Kasım 2022

10 Kasım 2022 tarihinde Berlin'deki Allianz Forum'da gerçekleştirilen ifa 2022 Kültürlerarası Diyalog Ödülü töreni. Soldan sağa: ifa Genel Sekreteri Gitte Zschoch, (ödül sahibi Osman Kavala'yı temsilen) sanatçı Silvina Der-Meguerditchian, Rengarenk Umutlar Derneği Genel Koordinatörü Yeter Erel Tuma, Federal Meclis üyesi Dr. Wolfgang Schäuble, ifa Başkanı Prof. Dr. Ulrich Raulff. © ifa/Hans-Christian Plambeck

Merkezi Berlin ve Stuttgart’ta bulunan Almanya Dış İlişkiler Enstitüsü (ifa - Institut für Auslandsbeziehungen) 2022 yılı ‘Kültürlerarası Diyalog Ödülü’nü beş yıldır haksız yere tutuklu bulunan Osman Kavala’ya verdi.

2009 yılında verilmeye başlanan ifa Kültürlerarası Diyalog ödülü, toplumsal ve sanatsal çalışmalarıyla kültürlerarası ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayan kurum ya da kişilere veriliyor. Ödülün bundan önceki sahipleri arasında orkestra şefi Daniel Baremboim, eski Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Başkanı Carla del Ponte, eski Avrupa Konseyi Başkanı Jacques Delors, müzisyen Yoko Ono, Nikaragualı din adamı, devrimci politikacı ve ozan Ernesto Cardenal, İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsveç Kraliçesi gibi isimler bulunuyor.

10 Kasım akşamı Berlin’de düzenlenen törende ödül konuşmasını eski Almanya Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schäuble yaptı. Schäuble, Osman Kavala’nın ve Anadolu Kültür’ün katkılarına değindiği konuşmasında Kavala’ya yapılan bu haksızlığın Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerine verdiği zarara değindi. Osman Kavala adına ödülü alan sanatçı Silvina der Meguerditchian, Osman Kavala’nın hafıza çalışmalarının daha adil ve demokratik bir toplum inşasına katkısını önemsediğini ve sanatın dönüştürücü gücüne hep inandığını ifade etti. Törende ayrıca ifa Başkanı Prof. Dr. Ulrich Raulff ve ifa Genel Sekreteri Gitte Zschoch konuşma yaptı.

Osman Kavala’nın tercihiyle, bu seneki bağış ödülünü, yıllardır Güneydoğu’daki çocukların hakları için kampanya yürüten ve Sur’daki çatışmalardan etkilenen çocukların travmalarıyla baş etmelerine yardımcı olan Rengarenk Umutlar Derneği aldı. Dernek adına teşekkür konuşmasını yapan Yeter Erel Tuma, Osman Kavala’nın onlara “ben bile umudumu kaybetmedim” mesajı verdiğini söyledi.

Osman Kavala’nın ödül töreni için yazdığı mektubu sanatçı Silvina der Meguerditchian okudu:

ifa Kültürlerarası Diyalog Ödülü'ne layık görülmek bana büyük onur verdi. Jüriye teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Almanya’dan dostlara ve işbirliği yaptığımız kuruluşlara bize duydukları güven ve gösterdikleri dayanışma için de teşekkür ediyorum.

Kökleri geçmiş çağlardan bize miras kalan, savaşın, tiranlığın, ayrımcılığın tehditleri altında bir dünyada yaşıyoruz. Çağdaş dünya düzeninde - ya da düzensizliğinde - kabul edilmez şartlarda yaşayan ve çalışan insanlar dünya nüfusunun çoğunluğunu oluşturuyor. Bu esef verici durumu değiştirmek için dayanışma ve sorumluluk duygularını geliştirerek siyaseti ve sosyo-ekonomik ilişkileri yeniden şekillendirecek gerçekten evrensel nitelikte yeni bir hümanizme ihtiyacımız var. Böylelikle hakiki bir diyalog kurabilir, hakiki bir barışa ulaşabiliriz ve her birey kendisini dünya ahalisinin parçası olarak hissedebilir. Kanımca bu da bizlere insanlık durumlarının karmaşıklığını gösterirken ortak duygularımızı, ihtiyaçlarımızı ve yeteneklerimizi de hatırlatan, sanatın kurduğu türden zihinsel ve duygusal köprüler sayesinde mümkün olabilir.

Sanatın, evrensel nitelikte bir hümanizmi içselleştirmiş bir dünya ahalisi oluşturma rüyasının gerçek haline gelmesine katkıda bulunduğuna inanıyorum.

Osman Kavala